Tijdens de coronacrisis werd thuiswerken plotseling de nieuwe norm. Maar wat zijn nu precies je rechten en plichten als werknemer? Als werknemer heb je het recht om een verzoek voor thuis werken aan te vragen. Maar die regels zijn niet altijd even duidelijk. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Wet flexibel werken en thuiswerken? Jouw werkgever is verplicht mee te denken indien de situatie hierom vraagt. Daar horen aanpassingen bij die ervoor zorgen dat je ook thuis ergonomisch werkt. Op die manier kan de werkgever pijntjes en mentale klachten voorkomen.

Regels voor thuiswerken: werkplek en meer

Belangrijk is bijvoorbeeld het Arbeidsomstandighedenbesluit. Hierin staat dat de werkplek in de eigen woning ergonomisch moet zijn. Hoe dat er in de praktijk uitziet, staat helaas niet in de wet. Onder andere TNO, ARBO en VMN geven tips hoe de werkplek ergonomischer kan worden. De regels zijn wat dat betreft duidelijk, maar laten ruimte voor interpretatie. Die vrije interpretatie leidt er in de praktijk toe dat veel medewerkers het moeten doen met een werkplek die niet bepaald ergonomisch is. En die dus eigenlijk niet aan de wet voldoet.

Wet flexibel werken: thuiswerken

Daarnaast is er de Wet flexibel werken, die ook gaat over thuiswerken. Je kunt als werknemer een verzoek doen om de arbeidsduur, de werktijd én de arbeidsplaats aan te passen. Er bestaat geen récht op thuiswerken, maar jouw werkgever moet daarin wel meedenken als de situatie daarom vraagt.

Wet thuiswerken

Er bestaat wat dat betreft geen Wet thuiswerken. In plaats daarvan lijkt de oplossing te liggen in een goede samenwerking tussen de werknemer en de werkgever. Daarom organiseren we bijvoorbeeld workshops waarin we jullie helpen om elkaar daarin te vinden. Dit draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid, de productiviteit en het werkplezier van medewerkers.

Benieuwd naar onze workshop, onze MoodMonitor of wil je een QuickScan laten doen? Bel ons op telefoonnummer 010-3076645 of stuur een e-mail naar info@responsief-werken.nl. We horen graag van je!